Przyprawy do leczo - jak je wybierać?

Leczo jest taką potrawą, którą każdy z nas lubi spożywać, szczególnie jesienią. Wówczas warzywa, które potrzebne są do przyrządzenia leczo, są bardzo tanie. Leczo stanowi świetną potrawę na obiad – jest syte i można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Jakie składniki są nam potrzebne, aby przyrządzić leczo? Jakie przyprawy do leczo powinniśmy dodać, aby było ono smaczne? W poniższym artykule, znajdziecie państwo odpowiedź na powyższe pytania.

Składniki, które są potrzebne do leczo

Zanim odpowiemy sobie na pytanie dotyczące przypraw, które potrzebne nam będą do leczo, spróbujmy odpowiedzieć sobie na pytanie, które składniki będą potrzebne do przyrządzenia tej potrawy. Bazą, jeśli chodzi o ugotowanie leczo, z całą pewnością jest papryka. Nie ma tutaj reguły – czy musi być to papryka czerwona, zielona czy żółta. Ważne jest jednak to, aby była ona głównym składnikiem naszego leczo. Nie jest to jednak jedyny składnik. Oprócz papryki, do leczo dodajemy tez cebulę i czosnek. Możemy dodać też cukinię lub kabaczka, choć nie jest to konieczne. W niektórych wersjach, jednym ze składników potrzebnych do przygotowania leczo, są pomidory. Mamy tutaj kilka możliwości. Możemy kupić zwykłe pomidory w puszce lub zastąpić je naturalnymi – szczególnie, jeśli akurat mamy sezon na pomidory. Jeśli jednak nie zależy nam na dużej ilości pomidorów w leczo, możemy zamienić ten składnik i dodać do leczo dwie lub trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego. Nie jest to jednak konieczność. Leczo ma też to do siebie, że może być potrawą wegetariańską, czy nawet – wegańską. W wersji mięsnej, oprócz warzyw, dodajemy do niego kiełbasę lub boczek, lub jedno i drugie. Jeśli jednak chcemy zrobić jarską wersję leczo, możemy pominąć te składniki.

Przyprawy do leczo – jakie wybrać?

Kiedy już mamy wszystkie składniki na patelni i pięknie się nam one smażą, czas na doprawienie naszej potrawy w odpowiedni sposób. Jakie zatem przyprawy możemy dodać do leczo? Przede wszystkim: sól i pieprz. Może być czarny mielony w młynku, lub po prostu – kupiony już zmielony. Jeśli chcemy, aby leczo było bardziej pieprzne, możemy dodać więcej pieprzu. Z solą zaś, trzeba bardzo uważać, szczególnie jeśli przygotowujemy wersję z mięsem. Mięso bowiem samo w sobie już jest bardzo słone, więc soli dodajemy naprawdę niewiele. Kolejną przyprawą do leczo, której nie możemy pominąć jest papryka mielona: zarówno słodka, ostra jak i wędzona. Doskonale podkreśli ona smak leczo. Warto dodać też do leczo odrobinę curry – dosłownie szczyptę. Możemy też pokusić się o przyprawienie leczo pieprzem ziołowym. Jeśli chcemy, aby nasze leczo było bardzo pikantne, możemy dodać do niego chili. Nie jest to jednak koniecznością.

Z czym podawać leczo?

Leczo możemy jeść na różne sposoby. Świetnie smakuje ono z ziemniakami, jak również z pieczywem. W przypadku wersji z ziemniakami, możemy zdecydować się na połączenie ich w garnku – tak, aby „przeszły” one smakiem leczo lub też nałożyć je osobno na talerz. Zdecydowanie najsmaczniejsze leczo to jednak to, które jemy z pieczywem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here