Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Dlaczego wszyscy chętnie przebywamy w kuchni. Kuchnia kojarzy się ze spokojem, smakami, ciepłem, miłą atmosferą i zapachem potraw. Do naszej kuchni chętnie wkraczają także nasi gości. W kuchni gotujemy, smażymy, pieczemy, doprawiamy. Jednym słowem szykujemy dania do konsumpcji. W kuchni niejednokrotnie także spożywamy nasze posiłki, a zwłaszcza śniadania. Dlatego pomieszczenie kuchenne powinno być tak duże, by bez nadmiernego wysiłku zmieściło się w nim trzy, cztery, czy pięć osób. Do przygotowywania potraw niezbędne są sprzęty i meble kuchenne, jak na przykład stół, krzesła, blat, szafki kuchenne. A także urządzenia, jak kuchnia, piekarnik, lodówka, zmywarka i inne mniejsze sprzęty niezbędne do przygotowywania posiłków. W naszych kuchniach powstaje wiele dań. Jedne lubimy bardzie, a inne mniej. Te, które są przez nas faworyzowane częściej przyrządzamy. Jedną z takich smacznych, a mało pracochłonnych i sycących ciepłych potraw jest gulasz. Czasem osoby lubiący kucharzyć zastanawiają się nad tym, jakie mięso na gulasz nadaje się najbardziej ? Warto wiedzieć, że gulasz jest węgierskim daniem i oznacza tyle co przypieczony, przyrumieniony. Jest daniem gęstym, podawany na płytkim talerzu i stanowi zazwyczaj drugie danie. Może też być posiłkiem jednodaniowym podanym do chleba, kaszy gryczanej, ryżu, makaronu, a nawet ziemniaków. W skład niego wchodzi przede wszystkim mięso. Ale także cebula, papryka i woda. Gulasz należy do dań nie tylko smacznych, ale także sycącym. Najpierw przyrządzali go sobie pasterze wypasający bydło i będący od wiosny do jesieni na pastwiskach. Ponieważ była to potrawa jednogarnkowa, łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczna. Gotując nie używali tylko papryki, która nie była jeszcze znana na tych terenach. Z biegiem lat gulasz stał się narodowym węgierskim daniem, które obecnie uwielbiają ludzie na całym świecie. Także w Polsce gulasz jest daniem, które gotujemy w domu, a także jest podawany na przyjęciach okolicznościowych. W tym także na weselach, czy poprawinach. Gulasz zazwyczaj przygotowuje się w domu, ale można go również przygotowywać na dworze np. na ognisku. Tak przygotowany gulasz wyśmienicie smakuje np.podczas zorganizowanego zimowego kuligu, czy letniego wypoczynku pod namiotem. Może on być przyrządzony z różnego rodzaju mięs. Na przykład z wołowiny. Ale także z baraniny, cielęciny, sarniny, czy mięsa wieprzowego. A nawet z kurczaka, królika lub ryby. Jeżeli chodzi o wieprzowinę, to najbardziej nadaje się mięso z łopatki, karkówki lub szynki. Natomiast w przypadku wołowiny będzie to łopatka, goleń, karkówka lub udziec. Gotując gulasz przyprawmy go liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodka papryką, rozmarynem. Oraz innymi przyprawami według własnego uznania, jak np. imbirem, curry, oregano, chili, itd. Przygotowując gulasz należy pokroić mięso i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną cebulę i nadal smażyć przez chwilę. Podlać wodą i dusić z przyprawami w zależności od rodzaju mięsa.