Nasturcja to kwiat ozdobny, który jest bardzo popularny w Polskich domach. Hodować go można na balkonie w doniczce, na oknie w mieszkaniu bądź w ogrodzie. Nasturcja nie tylko przyciąga uwagę pięknymi płatkami o różnorakiej barwie, lecz jest także ceniona za swoje wspaniałe właściwości. Dzięki swoim wspaniałym właściwościom nasturcja zyskała uznanie w lecznictwie, kosmetologii oraz gastronomii. Dodatkowym jej atutem jest łatwość uprawy tej rośliny. Wystarczy jej wilgotna gleba i zacienione, ciepłe miejsce.
Właściwości lecznicze nasturcji
Nasturcja właściwości lecznicze zawdzięcza matce naturze. Ten niepozorny kwiat jest bogaty w sole mineralne, witaminy i olejki eteryczne. Dzięki nim roślina ta wykazuje właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Ponadto Nasturcja właściwości lecznicze zawdzięcza wysokiej zawartości izotiocyjanianu benzylu oraz mirozynazy, które poza właściwościami grzybobójczymi i bakteriobójczymi, wykazują również cechy wirusobójcze i przeciwzapalne. Dzięki temu nasturcja wykorzystywana jest w leczeniu trądziku, opryszczki, liszaja oraz dermatozy. Dodatkowo z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne, nasturcja jest stosowana także w celu przyśpieszenia gojenia się świeżych ran oraz ran, które są pokryte strupami. Można ją także stosować pomocniczo w leczeniu chorób układu oddechowego i trawiennego. Najlepiej przyswajalną formą tego kwiatu jest napar lub nalewka.
Zastosowanie właściwości nasturcji w kosmetologii
Nasturcji właściwości z punktu widzenia kosmetologii stosowane są głównie w celu łagodzenia skutków trądziku, opryszczki, łojotokowego zapalenia skóry. Do łagodzenia skutków chorób skóry i ich niedoskonałości wykorzystuje się napary z tego wspaniałego kwiatu. Ponadto roślina ta pomaga w leczeniu łupieżu. By wyleczyć nią łupież należy zastosować płukankę z części naziemnej kwiatka.
Nasturcja jadalna i jej zastosowanie w gastronomii
Nasturcja jadalna coraz częściej gości na stołach w wykwintnych restauracjach oraz w domach zwykłego szarego obywatela. Ceniona jest za swój wyjątkowy, lekko pikantny smak. W smaku przypomina rukole lub rzeżuchę. Dlatego jest często stosowana w przepisach na sałatki i dania pikantne. Nasturcja jadalna stała się ostatnimi czasy hitem wśród wegan.