Lista owoców które są zabronione w ciąży

Kiedy jesteśmy dziećmi, to fantazjujemy o dorosłości. Chcemy chodzić do pracy, mieć małżonka, dzieci, niekoniecznie problemy, które się z tym wiążą. Najczęściej wraz z upływem lat nasze pragnienia szybko ulegają zmianie, jednak myśl o posiadaniu własnej, szczęśliwej rodziny zakorzenia się w nas na lata. I tak kiedy mamy dobrą pracę, mieszkanie lub dom na wsi i kandydata na ojca-zachodzimy w ciążę. Tym samym rozpoczynamy całą serię badań, zaleceń, zakazów i wymazów.
W XXI wieku w internecie możemy odnaleźć wszystkie informacje, niekoniecznie właściwie. Dlatego też poszukujemy tam odpowiedzi na nurtujące nas kwestie – sprawdzamy, jak rozwija się mały człowiek w poszczególnych tygodniach, jak działa badanie genetyczne, jakich owoców nie jeść w ciąży i dlaczego warzywa są takie zdrowe. No właśnie, ale skoro naturalne produkty są zalecane, to czy są jakieś wyjątki?
Najlepiej zacząć od przeanalizowania kwestii winogron. Są to bowiem owoce zawierające flawonoidy, które chronią nasz układ sercowo- naczyniowy. Podczas ciąży wpływają one na prawidłowe ukrwienie łożyska. Dzięki dużej zawartości błonnika i witamin z grupy B, winogrona korzystnie wpływają na proces przemiany materii w naszym organizmie. Jednak jest jeden duży problem, a mianowicie winogrona zawierają bardzo duże ilości węglowodanów. Właśnie to decyduje o tym, że ich spożycie powinno być znacznie mniejsze niż innych owoców –tym bardziej jeśli pojawia się prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy ciążowej, która jest bardzo groźną chorobą dla przyszłej mamy.
Kolejnym owocem, który należy ograniczyć w diecie są truskawki. Oczywiście te małe, czerwone kuleczki są bogatym źródłem witaminy C, jednak posiadają bardzo silne działanie alergizujące. Oczywiście nie musimy z nich zupełnie rezygnować, ale dobrze ograniczyć ich spożycie, a tym samym zminimalizować ryzyko.
Owoce cytrusowe również zalicza się do grupy silnie alergizujących.
Warto również wziąć pod uwagę, że owoce, które przypływają do Polski z innych kontynentów, niekiedy przez wiele dni, są bardzo pryskane, chemicznymi środkami. Przenikają one przez skórkę do wnętrza, a tym samym ich stężenie może być bardzo wysokie, a niekiedy nawet szkodliwe dla płodu. Warto wiec w ciąży korzystać z produktów rodzimych, hodowanych najlepiej na ekologicznych plantacjach. Oczywiście nie można wariować i jeśli mamy ochotę na mandarynki, tym bardziej w zimie, to możemy sobie pozwolić na kilka sztuk, niekoniecznie na całą siatkę.
Okres ciąży jest bardzo piękny, jednak również wymagający. Musimy przechodzić przez niego racjonalnie, nie dając się zwariować wszystkim plotkom i opiniom panującym koło nas. Warto pamiętać, że kiedyś medycyna była mniej zaawansowana, nie istniały badania, usg. Nasze mamy i babcie odżywiały się inaczej, wierzyły gusłom i przesądom dlatego też zawsze musimy ufać samym sobie i lekarzom, a nie tylko bliskim. Medycyna naturalna często się przydaje, masaże relaksacyjne, zdrowa dieta – jednak jeśli zapomnimy o umiarze, to wszystko może być w konsekwencji szkodliwe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here