Kozi ser ma wiele właściwości odżywczych
fot. Pixabay.com

Ser kozi zaczyna powoli zdobywać u nas coraz więcej miłośników. Nic dziwnego, jest naprawdę smaczny i zawiera dużo wartości odżywczych, którymi warto uzupełnić swoją dietę. Jakie więc składniki odżywcze znajdziemy w kozim serze? Dlaczego warto go włączyć do swojego menu? Oto nasze uzasadnienie. Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/ser-kozi-odzywianie-i-przepisy/

Jakie wartości odżywcze znajdziemy w kozim serze?

Chèvre, inaczej ser kozi, jest pełen wartości odżywczych. Występuje w wielu różnych formach. Może być miękki jak brie, twardy jak cheddar, a nawet przypominać twaróg. Powstaje oczywiście z mleka koziego. Zawiera przede wszystkim dużo białka, zdrowych tłuszczów, ale również wiele witamin, jak choćby witamina A, witamina B2 oraz minerały jak wapń, fosfor, miedź i żelazo.

Nie musimy się również obawiać tłuszczu zawartego w takim serze. Są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są za uczucie sytości oraz wpływają na redukcję wagi. Warto wiedzieć, że kwasów tłuszczowych w kozim mleku jest znacznie więcej niż w mleku krowim. Poza tym zawiera ono również kwas kaprynowy, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, spożywanie produktów pochodzących z koziego mleka jest więc wskazane dla każdego, kto zmaga się z jakimikolwiek stanami zapalnymi, także przewlekłymi.

Wśród właściwości koziego sera nie sposób również pominąć jego wartość prebiotyczną. Dlatego też kozi ser wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje funkcjonowanie jelit oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej. Dzięki temu zniwelowane zostają również stany zapalne, a układ odpornościowy funkcjonuje coraz sprawniej.

Jak wykorzystać kozi ser do przygotowywania posiłków?

Kozi ser, zwłaszcza ten o łagodnym smaku, doskonale komponuje się z wieloma różnymi produktami spożywczymi. Warto więc wpleść go do codziennego menu, a szybko poczujemy efekty. Z czym więc łączyć kozi ser, aby był rajem dla podniebienia?

Jednym z najpopularniejszych połączeń są przekąski z sera i figi. Wystarczy pokroić ser na plasterki, a figi na ćwiartki. Taka forma doskonale pasuje do spotkania z przyjaciółmi przy winie. Inną formą tego typu przekąsek będą krakersy posmarowane kozim serem i przyozdobione jabłkiem. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni taką ucztą. Poza tym kozi ser warto również wykorzystywać jako dodatek do warzywnych sałatek. Bardzo dobrze zastąpi fetę czy mozzarellę. Polecamy również nadziewane piersi z kurczaka, a także kozi ser jako składnik frittaty, pizzy, omletu, nawet owsianki.

Zobacz też: http://4emotion.pl/jakie-wartosci-odzywcze-maja-banany-i-dlaczego-warto-je-jesc/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here