Dobra zupa

Każdego dnia w dużym mieście otwiera się nowa restauracja. Jedzenie na mieście ma coraz więcej zwolenników. Ludzie, w tygodniu zabiegani, nie mają czasu gotować. Praca, której poświęcają coraz więcej czasu sprawia, że zamówienie gotowego, smacznego posiłku w restauracji jest dla nich dużo lepszą opcją.
Kiedy nadchodzi weekend, każdy chce go spędzić z rodziną – wspólne wyjście na obiad do nowo otwartej restauracji, skosztowanie nowych smaków i brak obowiązku sprzątania po nim to idealny pomysł.
Kuchni jest wiele…. Włoska, francuska, indyjska, meksykańska, gruzińska. Bardzo często pojawiają się lokale z kuchnią orientalną, która zyskuje coraz to większe grono fanów.
Jesteśmy ciekawi nowych pomysłów kucharzy, a kolejne programy kulinarne tylko nas w tym utwierdzają.
Nastała moda na gotowanie – umiejętność przygotowania dobrego posiłku przestała być domeną żon i matek.
Lubimy być zaskakiwani w kuchni. Oryginalne receptury, nowe przyprawy, nieznane wcześniej smaki. Szukamy wciąż nowych przepisów, aby tradycyjny kurczak za każdym razem smakował inaczej.
Na szczęście kuchnia polska nadal cieszy się dużym zainteresowaniem, a restauracje z tradycyjnymi daniami nadal utrzymują się na rynku.
Często przy zamawianiu obiadu pytamy kelnera o to jakie są zupy dnia? Wielu z nas nie wyobraża sobie dobrego zestawu obiadowego, bez pysznej, świeżo ugotowanej zupy.
To już tradycja, że w każdym domu w niedzielę je się rosół. Podaje się go na weselach, chrzcinach czy komuniach. Nikt nie wyobraża sobie, aby było inaczej.
Dobra zupa, ugotowana na prawdziwym bulionie, z dodatkiem przypraw, potrafi trafić do najbardziej wymagającego podniebienia.
Jakie są zupy, które tradycyjnie gotujemy w domach?
To przede wszystkim pomidorowa, ogórkowa czy kapuśniak. W zależności od pory roku i dostępnych świeżych warzyw, możemy tworzyć wszelkiego rodzaju zestawy.
Wielu z nas nie pogardzi zupą jarzynową czy krupnikiem, które kojarzą się jeszcze z dzieciństwem. Wielu fanów mają fasolowa czy grochowa.
Im starsi jesteśmy, tym bardziej przekonujemy się do zup, których wiele lat temu nigdy byśmy nie spróbowali, takich jak botwinka czy szczawiowa.
Dlaczego? Bo teraz już wiemy jakie są zupy – zdrowe i pełne wartości odżywczych.
To również doskonały posiłek, który możemy zjeść z całą rodziną przy stole. Nic tak nie zbliża, jak wspólnie spędzony czas przy dobrym posiłku.
Warto dodać, iż ostatnimi czasy ogromną popularność zyskały również zupy typu krem. Modne i smaczne, podawane z grzankami czy śmietaną są świetną opcją dla osób, których tradycyjna zupa nie przekonuje. Nowy smak, oryginalne podanie, to coś innego, niż zupa naszej babci.
Krem z dyni, który zachwyca niemal każdego, czy coraz częściej podawany krem z brokułów czy pomidorów, to pyszna opcja, przed drugim, nieco bardziej obfitym daniem.
Nie można zapomnieć o chłodniku, który przygotowany na przykład ze świeżych buraków jest doskonałą odmianą, tradycyjnej, ciepłej zupy.
Ile ludzi, tyle gustów.
Warto bawić się smakami, poznawać nowe, próbować.
Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here