Białko

Jakie białko kupić? To pytanie które niezmiennie towarzyszy każdemu kulturyście – zarówno tym początkującym jak i zaawansowanym.
Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest: „takie jakiego potrzebujemy”.
Każdy z nas jest inny, ma inne zapotrzebowanie na różne makroskładniki, kalorie, zróżnicowany tryb życia i aktywności. Bardzo istotne jest również czy jesteśmy w trakcie redukcji czy też etapu nabierania masy mięśniowej. Wszystkie te składowe wpływają na odpowiedź na nasze pytanie.
Po przyjrzeniu się naszej diecie, możemy dojść do wniosku ile gram białka nam brakuje do celu, jednakże zdecydowana większość białek na rynku zawiera ok. 20g protein na porcję. Różnice w gramach pomiędzy produktami są nieznaczne więc pominę ten aspekt.
Drugi punkt to źródło białka. Najtańsze są białka sojowe. Średnia cena za porcję 20g białka jest tu najniższa, jednakże nadmierne spożycie soi jest niewskazane dla mężczyzn. Już 56g proteiny sojowej jest w stanie obniżyć poziom testosteronu aż o 19%, wszyscy zaś wiemy jak istotny jest testosteron dla aktywności na siłowni. Najlepsze z kolei pod względem aminogramu są białka zwierzęce jak np. białka z mięsa kurczaka czy wołu. One są dla odmiany sporo droższe. Złotym środkiem jest najpopularniejsze na rynku białko serwatkowe. Aminogram, przyswajalność oraz stosunek jakości do ceny są tutaj najlepsze.
Trzecią sprawą jest okres przyswajania. Gdy potrzebujemy prędkiego podbicia poziomu aminokwasów bardzo dobrze sprawują się białka serwatkowe. Przy zwalczaniu nocnego katabolizmu, najlepsze są białka jajeczne oraz kazeina. Ich bardzo długi (nawet do 7 godzin) czas wchłaniania powoduje, że poziom aminokwasów we krwi utrzymuje się na wysokim poziomie i nie musimy się martwić o utratę masy mięśniowej przez noc.
Czwarty punkt to dodatki. Niejednokrotnie widziałem już białka z dodatkiem witamin, tauryny, kreatyny oraz innych środków. Pytanie brzmi czy wybór białka tylko dla jednego dodatkowego składnika jest rozsądne? Jeżeli nie mamy zwiększonego zapotrzebowania na któryś z nich, możemy to potraktować jako ciekawostkę i pominąć takie białka.
Po zastanowieniu się nad wszystkimi poprzednimi pytaniami zostajemy z ostatnią sprawą. Jakość produktu. Białko to jednak dość obciążający organizm składnik pożywienia i potrafi spowodować spore problemy gastryczne, wzdęcia i inne nieprzyjemności. Warto wziąć pod uwagę opinie jakie możemy znaleźć w internecie. Również smak nie jest tu bez znaczenia, gdyż jeżeli już będziemy pić białko 1-2 razy dziennie warto byłoby, ażeby swoim smakiem nie odstręczało nas na samą myśl. Rozpuszczalność oraz tworzenie się piany (oraz jej utrzymywanie) potrafi być bardzo uciążliwe. Zwłaszcza gdy chcemy spożyć nasze białko tuż po treningu, jeszcze w szatni.
Summa summarum wybór odpowiedniego białka to proces długotrwały i żmudny, poprzedzony wieloma zakupami bardzo różnych białek, rozmaitych firm. Nawet opinie kolegów mogą nam nie pomóc, gdyż każdy z nas jest inny i nasz organizm może zareagować inaczej na to samo, cudowne białko, które zachwala kolega.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here