Wakacyjne grillowanie

W sezonie wakacyjnym, gdy nad Polską mamy piękną pogodę i przez 3,4 miesiące możemy odpocząć od mrozów i zimy, staramy się jak najwięcej czasu spędzać z rodziną i znajomymi na łonie natury. To zupełnie normalne, gdyż statystycznemu Polakowi brakowi endorfin, czyli hormonów szczęścia. Bardzo często zapadamy na depresję i wyglądamy czasem na smutny naród. Jest to właśnie spowodowane tym, że mamy taki klimat i nic z tym nie możemy zrobić, a jako naród z charakteru i sposobu życia, jesteśmy bardzo serdecznymi i dobrymi ludźmi. Jakie mięso na stek jest najlepsze, gdy chcemy zrobić weekendową ucztę i zaskoczyć znajomych? Moim zdaniem jest to dobrej jakości karkówka, która zamarynowana w idealnie zrobionej zalewie, jest po prostu tak smaczna, że palce lizać. Mam swój lekko tajny sposób jak taką przyrządzić i staram się nią zawsze raczyć swoich najbliższych. Nie było jeszcze takiego razu, by im nie smakowała. Grill w okresie wakacji, to bardzo dobra okazja na odnowienie starych znajomości, czy tych, na których zawsze nam zależało, ale zostały lekko zakurzone. Wiemy jak jesteśmy w obecnych czasach zabiegani i czasem nawet niechcący jesteśmy w stanie przez kilka tygodni, czy miesięcy nie mieć z kimś bliskim kontaktu. Zaproszenie na działkę i specjalnie przygotowanego przez nas grilla, działa w mojej opinii jak afrodyzjak, lub w polskich realiach alkohol. Czyli reasumując, to mało kto nam odmówi. Jesteśmy żarłokami i lubimy dobrze zjeść. Jedzenie to jedna z najlepszych przyjemności, które daje nam życie, a kubki smakowe i podniebienie, to te narządy, bez których życia chyba sobie nie wyobrażamy i możemy być pewni, że mają duży wpływ na sporo uśmiechu, które generuje nasz organizm. Mięso na stek, które będzie nam również potrzebne przy ugoszczeni wszystkich, którzy pojawią się w sobotę na naszej działce, powinniśmy kupić u zaufanego mięsnego specjalisty. Najlepiej w mojej opinii udać się do masarni, lub zaufanej osoby z tej branży, która da nam do ręki świeży kawał mięsa, a my będziemy mieć pewność, że żaden z naszych gości nie będzie później przez dwa dni cierpiał na gastryczne rewolucje żołądkowe. Zawsze lepiej przy okazji zapraszania większej ilości znajomych i przy szerzej zorganizowanej imprezie, zadbać o te nawet najmniejsze detale i nie wypaść źle w oczach znajomych, którzy przecież mocno nam ufają i na pewno z chęcią do nas przyjadą. U mnie w miejscowości mamy bardzo sympatycznego Pana, który ma swój sklep a na jego zapleczu na bieżąco jest produkowane mięso i dostarczane po kilku chwilach na sklep. Mamy wtedy pewność, że dostajemy najwyżej jakości towar i możemy z nim udać się do domu, by przygotować je na nadchodzącą sobotę. Mięso ze steku musi poleżeć w zalewie około 2 dni, gdyż jest bardzo grube i gdy chcemy osiągnąć idealny efekt, oraz zadowolenie gości, to powinniśmy mu dać trochę czasu, by doszło w lodówce do takiego stanu, jaki będzie nas satysfakcjonował. Dobre mięso i jedzenia zapewni nam udany wieczór i dużo dobrego klimatu, o który czasem ciężko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here