Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc?

Kuchnia polska obfituje w przeróżne tradycje, których niezwykłość możemy podziwiać i smakować w święta i uroczystości typu Boże Narodzenie czy Wielkanoc. I o ile w pierwszym przypadku polskie gospodynie i panie domu mają łatwiejsze zadanie (ponieważ istnieje tradycyjna lista dwunastu potraw, które powinny gościć na naszych stołach w tym uroczystym dniu 24 grudnia), to w przypadku Świąt Wielkiej Nocy sprawa nie jest już taka oczywista i często wymaga wielu godzin myślenia i kombinowania nad różnymi daniami.
Jednak my przychodzimy z pomocą i doradzamy, jakie potrawy na Wielkanoc przygotować, by rodzina długo delektowała się ich smakiem.
Wiemy, że sekret tkwi w prostocie i tradycji, dlatego proponujemy smaczne i tradycyjne rozwiązania na twój wielkanocny stół.
Wśród wielu potraw nie może zabraknąć znanej wszystkim babki wielkanocnej, która w tym świątecznym okresie jest najpopularniejszym wypiekiem. Można ją upiec w wielu różnych wydaniach, jednak najbardziej znana jest babka piaskowa, do której przygotowania potrzebne będą masło, preferowany rodzaj mąki, cukier, szczypta soli oraz skrobia ziemniaczana. Dodatkowo można dodać do niej rodzynki lub inne dodatki, a po upieczeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Kolejnym pomysłem na wielkanocne danie, tym razem na słono, będą faszerowane jajka. Rzeczą jasną jest, że w Wielkanoc jajek nie może zabraknąć – zarówno pięknie malowanych wydmuszek, jak i gotowanych jaj. Jednak jajka faszerowane to doskonała alternatywa, która zasmakuje każdemu. Jajka należy ugotować na twardo, a następnie wyjąć z nich żółtka, dodać do nich usmażone pieczarki, szynkę i inne dodatki oraz tak przygotowany farsz umieścić w wyrzeźbionych otworach w jajkach. Całość można przyprawić według uznania i posypać na wierzch szczypiorkiem.
Jeśli chodzi o danie główne, można postawić na tradycyjny polski żurek z jajkami i kiełbasą, który idealnie nadaje się na tę okazję, a na danie główne można przyrządzić na przykład kluski śląskie w sosie śliwkowym, aromatyczną pieczeń z indyka lub inne mięso. Tutaj można wybierać między różnymi tradycyjnymi polskimi obiadami.
Oprócz tego warto również przygotować sałatkę wielkanocną, do której potrzebne będą jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczkę, kiszone ogórki, szynka, zielony groszek, szczypiorek oraz szczypta soli i pieprzu. Całość należy wymieszać i dodać majonez, po czym znowu wymieszać.
Jeśli wystarczy ci czasu, możesz również upiec tradycyjnego baranka, który świetnie sprawdzi się także jako piękna dekoracja. Do jego upieczenia będziesz potrzebować jajka, cukier, masło, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier wanilinowy. Tak przygotowanym ciastem należy wypełnić formę baranka i upiec w piekarniku, a po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Takiego baranka można również włożyć do koszyczka do święcenia.
Wielkanoc to piękny czas, który powinniście spędzić w rodzinnym gronie. Warto zaangażować wszystkich domowników do wspólnego gotowania i pieczenia tych potraw, by każdy miał swój wkład w przygotowania do Świąt Wielkiej Nocy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *